DÖDENS STAD

Mar 13th, 2010 | By | Category: 2004-4, Recension

Av Michael Connelly
City of Bones 2002
Översatt av Eva Larsson
Norstedts 2004

Det var 1992 som Connelly introducerade polismannen Hieronymus Bosch vid polisen i Los Angeles. Detta skedde i boken Svart eko och för den fick författaren en Edgar, ett pris som följts upp av många andra genom åren. Dödens stad är den åttonde om Bosch och den inleds med att en hund hittar ben men inte får någon glädje av dem eftersom de kommer från en pojke som mördades 20 år tidigare.

Ett genomgående drag i Connellys produktion har varit att Bosch i sina utredningar hittat saker som relaterar till hans eget liv. Den här pojken påminner honom om hans barndom och får honom att jobba mycket hårdare än om det varit ”ett vanligt fall”. Han har alltid visat ett patos, inte minst gentemot polisens politisering, och söker outtröttligt efter rättvisa. Det gör att han uppskattas av kolleger men avskys av chefer.

Detta är en av de allra bästa böckerna i serien och som alltid dyker det upp sidospår som pekar på problem i det amerikanska samhället. Connelly har en förmåga att fördjupa sina personer, också bifigurerna, och han skriver dialog bättre än de flesta filmförfattare. Med ett språk som höjer sig över genomsnittet är han ändå lättläst.

KARL HJELM  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22