DÖDENS PLATS

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2007-1, Recension

Av Stephen Booth
The Dead Place 2005
Översatt av Carla Wiberg
Minotaur 2006

Deckare handlar för det mesta om döda människor, vem som gjorde det och varför. Den klassiska pusseldeckaren glider gärna snabbt över det blodiga och otrevliga. Så kom den hårdkokta deckaren och polisromanen och allt mer fokus på verkligheten. Brottsplatsundersökare, rättsläkare och andra specialister blev vanligare.

Men här är en roman vars bärande tema är just döden, vad som är döden och vad som händer kroppen efter döden, hur begravningsentreprenörer och krematoriepersonal arbetar, hur begravningsritualer har skiftat förr och nu. Att behålla askan efter en älskad make i hemmet är ju inte tillåtet i Sverige, men Storbritannien har tydligen andra regler.

Man hittar resterna av en kropp, egentligen bara skelettet, och lyckas faktiskt identifiera den döda. Hon dog en naturlig död och kremerades. Nej, hon kremerades alltså inte, men vem var det då som uppslukades av elden? Och varför?

Dessutom kommer det konstiga telefonsamtal som handlar om död och förruttnelse och dödens plats. Är det hot om kommande mord?

De båda gåtorna vävs ihop, men inte riktigt så som läsaren först tror.

En deckare med en ovanlig sorts spänning och händelser som starkt påverkar de inblandade poliserna.

Det är inte en osmaklig berättelse, men det är långt från den lättlästa mysrysaren.

LEIF-RUNE STRANDELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22