DÖDENS HEMLIGHETER

Aug 6th, 2018 | By | Category: 2018-08 aug, Recension

Omslag till Dödens hemligheterAv Stephen Booth
Secrets of death, 2018
Översättning Carla Wiberg
Forum, 2018
ISBN 978-91-37-15208-0, inbunden, 327 sidor

Jag har lästa många av Stephen Booths deckare från grevskapen där naturskyddsområdet Peak District ligger. Nu har Ben Cooper blivit kommissarie och därmed faktiskt överordnad parhästen och irritationsmomentet Diane Fry. Dessutom har hon flyttat från staden Edendale till ett annat polisdistrikt. Men naturligtvis kommer deras vägar att korsas.

Stephen BoothOmrådet drabbas av ett ökande antal självmord. Poliserna börjar tala om en självmordsepidemi, vilket förstås genast alla förstår man inte ska säga öppet för att inte medierna ska haka på och kanske öka antalet ännu mer. Oroande är att det tycks finnas en webbplats där man uppmuntrar till att man ska ta sitt liv och där man ger goda instruktioner hur man kan göra.

Det har använts olika metoder, och bara en har man lyckats stoppa från att hoppa från en bro, men han vill verkligen inte tala med poliserna, trots att han verkar vara den enda informationskällan till var den hemliga webbplatsen finns.

Cooper får ansvaret för att komma till rätta med ”epidemin”. Samtidigt spanar Fry och hennes kolleger på en misstänkt mördare. De får inte tag i honom, vilket beror på att han är ett av självmordsfallen.

Deckare kan handla om så mycket mer än bara vem gjorde vad och varför. Här förs på olika nivåer diskussioner om man har rätt att ta sitt eget liv, och om man får hjälpa svårt sjuka att avsluta livet. Lagen är klar, men moral och etik?

Det är som vanligt välskrivet, med levande personer och en miljö som lockar till besök. Serien känns långt ifrån avslutad.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22