DÖDENS FLOD

May 28th, 2020 | By | Category: 2020-05 maj, Recension

Omslag till Dödens flodAv Dervla McTiernan
The Ruin, 2018
Översättning Ylva Stålmarck
Modernista, 2020
ISBN 9789177818960, inbunden, 384 sidor

I Galway, en av Irlands regniga kuststäder, larmar någon anonymt polisen om ett självmordshopp från en bro över floden Corrib. En ung ingenjör, Jack Blake, har avslutat sitt liv, synbarligen utan några tungt vägande personliga problem.  Hans sambo, Aisling Conroy, blivande kirurg, är i djup chock och godtar polisens slutsatser. Men så gör icke Jacks syster Maude som anlänt från Australien. Hon protesterar högljutt mot som hon tycker polisens slarviga undersökning och startar en egen.

Kriminalinspektör Cormac Reilly har begärt förflyttning från insatsstyrkan i Dublin där han varit framgångsrik till det sömniga Galway, eftersom hans sambo fått ett bra jobb där. Han har mött Maude och Jack för 20 år sedan i en av hans första utryckningar. Två utsatta barn där storasyster tog hand om sin misshandlade lillebror medan mamma låg död i sängen med en spruta i armen.

Dervla McTiernan, irländsk advokat, debuterar med en sinnrikt hopflätad kriminalroman om syskon. Syskons lojalitet över alla gränser och syskons gränslösa hat. Det är dock lojaliteten som är det bärande inslaget.

Polisstationen i Galway pyser av yrkesintriger och det blir inte lätt för Cormac att trampa rätt. Han har en kompis från polishögskolan, Danny som han hoppas ska hjälpa honom tillrätta. Men Danny har egna problem hemma och släpper inte Cormac inpå sig. Läsaren luras skickligt att tro att detta handlar om vanliga snubbelstenar i karriären och chefers sympatier och dito anti och det dröjer en hel del sidor innan man hänger på.

McTiernan ägnar sig liksom många debutanter i genren åt onödiga detaljbeskrivningar av oväsentligheter, till exempel köksinredningar, och man suckar otåligt. Men det brukar försvinna med större skrivvana. Detta är första boken om Cormac Reilly, meddelas på omslaget. Läsaren bara tackar och tar emot.

KERSTIN MATZ

Dervla McTiernan

Dervla McTiernan. Foto Julia Dunin

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22