DÖDENS BOK

Apr 7th, 2014 | By | Category: 2014-04 apr, Recension

Omslag till Dödens bokAv Reginald Hill
Death’s Jest Book, 2002
Översatt av Ulf Gyllenhak
Minotaur, 2014
ISBN 978-91-85419-69-2, inb,  607 sidor

En ovanligt tjock bok för att vara skriven av Reginald Hill. En förklaring till längden är de långa breven från Franny Roote till Peter Pascoe. Denne har många skäl att misstro Roote och syftet med breven blir länge oklar. Peters fru Ellies uppfattning om breven och brevskrivaren stämmer inte helt med Peters.

Kärlekshistorien mellan Hat Bowler och Pomona Rye får också stort utrymme, trots att den inte har någon större betydelse för historien. Edgar Wields kontakter med eskortpojken Lee utvecklas parallellt med huvudintrigen.

Reginald HillDet dröjer drygt 400 sidor innan berättelsen tar fart. Den stora kupp som polisen tipsas om visar sig gälla en nyligen upptäckt skatt, som ska flyttas från ett museum till ett annat. Peter Pascoes familj dras in i handlingen.

Det finns åtskilliga uttryck som känns som citat. Flertalet kan jag inte placera, men ”kill the lawyers” kommer från Shakespeare.

En roande dialog gör boken läsvärd. Dalziel pendlar som han brukar mellan de mest vulgära uttryck och litterära citat. Man undrar: Vem är den rätte Dalziel? Den bullrige, klumpige snuten eller den finkänslige, beläste polisen? Bilden av honom klarnar i de senare böckerna,
som finns på svenska. Minotaur låter nu översätta de gamla oöversatta. En kulturgärning!

BENGT HEURLIN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22