DÖDENS ANSIKTE

Apr 28th, 2008 | By | Category: 2008-3, Recension

Omslag till Dödens ansikteAv Cody Mcfadyen
The Face of Death 2007
Översatt av Helena Sjöstrand
Forum 2008

Jag är egentligen väldigt trött på seriemördarthrillers, men här har vi en som är mer än acceptabel. Huvudperson är den minst sagt hårdkokta FBI-agenten Smoky Barrett. Hon är ledig från jobbet när hon får veta att en ung tjej sitter med ett vapen riktat mot huvudet i en villa i en före detta lugn förord. Runt henne finns tre döda och lemlästade människor och nu vill flickan tala med Barret – endast Barrett. Så Smoky åker dit.

Flickan är vanvettigt skräckslagen och huset dryper av blod. Det ser ut som om en galning varit framme. Om den galne ”främlingen” står att läsa i flickans dagbok, och det är skrämmande läsning. Mördaren har förföljt sitt offer länge och har dödat alla som hon någonsin tyckt om – nu senast hennes adoptivfamilj.

Frågan är om Barrett är rätt person att läsa fallet. Agenten är en spillra av sitt forna jag efter att en av hennes bästa vänner dödas på ett ovanligt bestialiskt sätt. Att hon trots det arbetar beror på att hon övertalat sin chef att få återvända i tjänst.

Mördaren vet vem som leder mordutredningen, som får inrikta sig på allt fler mord, och det visar sig att skurken har siktet inställt på Smoky och hennes utredningsgrupp.

Cody McfadyenDet är en spännande beskriven utredning och författaren har lyckats göra mördaren både grovt ondskefull och trovärdig. Dock är det inte världens bästa bok, men ett skickligt hantverk hjälper länge i seriemördargenren. Det finns anledning att tänka på Harris  bästa skräckis När lammen tystnar. Allt hänger samman med att Cody Mcfadyen aldrig släpper greppet om sin story. När man börjar hoppas på en vilopaus kör författaren på nytt igång sitt Le Mans-tempo.

JAN NYGREN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22