DÖDEN UNDER YTAN

Jan 6th, 2020 | By | Category: 2020-01 jan, Recension

Omslag till Döden under ytanAv Anne-Marie Schjetlein
Bokfabriken, 2019
ISBN 978-91-78350-95-7, inbunden, 286 sidor

Döden under ytan är författarens fjärde bok om kirurgen Andreas. Han bor i Halmstad med sin hustru Stina och tillsammans har de fyra barn. Nu väntar de sitt första gemensamma barn. De är en lycklig familj, men det finns händelser i det förflutna som riskerar att bokstavligen komma upp till ytan. Också några riktigt obehagliga personer från de tidigare böckerna dyker upp då och då.

Boken börjar med en prolog på tre sidor där en pojke med en hund hittar en död man på en hundkyrkogård. Pojken, en bifigur, återkommer först i slutet av berättelsen.

De mycket korta kapitlen i första halvan av boken består av läkarfamiljens vardag blandat med olika hot mot familjen. Fjorton särskilda kapitel däremellan kallas anonymt “Barndomsminnen”. En pojke berättar om sig och konflikten med sin tvillingbror och det sista kapitlet av “Barndomsminnen” (i mitten av boken) slutar med en katastrof.

Boken har exakt 100 kapitel, det är alltså mycket tätt mellan olika händelseförlopp och olika platser. Det blir många turer mellan nu och då och korta cliffhangers på var och varannan sida. Läsaren får vara mycket vaken för att inte tappa tråden i handlingen. Några märkliga sammanträffanden ger den här historien närmast ett sagoaktigt slut.

BERIT ENGDAHL

Anne-Marie Schjetlein

Anne-Marie Schjetlein. Foto: Bengt Alm

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22