DÖDEN STIGER PÅ VID SLUSSEN

Jan 15th, 2017 | By | Category: 2017-01 jan, Recension

Omslag till Döden stiger på vid SlussenAv Carl Tiberg
Heidruns Förlag, 2016
ISBN 978-91-86699-40-6, 349 sidor

Det här känns lite spännande. Tiberg skriver en litterärt färgad gåtfull prosa som känns sparsmakad trots att den inte är det. Anslaget är som starten i ett långlopp. Man känner anspänningen inför det som komma skall men inser att det kan ta tid innan den verkliga kraftexplosionen måste till. Men redan i loppets joggande begynnelse bryts tempot.

Kommissarie Charlotte Eklöf vid Enhet D på Stockholmspolisen kallas en tidig morgon till Stadsgårdskajen där en gammal man knuffats ner från Katarinaberget. En märklig mordplats eftersom stället är väl trafikerat av både civilpersoner och polisfordon. Offret visar sig vara en gammal bekant till kommissarien, men det underliga fortsätter – till hennes förvåning får hon veta att han har anknytning till Säpo som använt den språkkunnige och pedantiske mannen i sina spaningar österut.

Inget vanligt mord, alltså.  Allt tyder på att Eklöf och hennes kolleger får händerna fulla med utredningen av ett fall (i dubbel bemärkelse) där alla ledtrådar tycks tyda på en mycket planerande mördare trots att det mesta man hittar synes ologiskt.

I ett antal sidohistorier, där inte minst Stockholm, som historisk och geografisk plats, nästan beskrivs som ett mytologiskt väsen, där staden ligger mitt emellan bräckt hav och sötvatten skildras helt annorlunda än i turistbroschyrerna.

Döden stiger på vid Slussen är författaren Carl Tibergs debut och som debutant är han en märkligt skicklig beskrivare av människor och miljöer.

Tiberg föddes 1972 i Oxelösund och är nu bosatt i den huvudstad han skildrar. Boken är den första i en planerad trilogi och är tillräckligt intressant för att jag ska vilja läsa de två kommande böckerna.

LEIF PETER JONSSON

Carl Tiberg

Carl Tiberg. Foto Bengt Berg

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22