DÖDEN SOM VAKAR

Nov 18th, 2020 | By | Category: 2020-11 nov, Recension

Omslag till Döden som vakarAv Anne-Marie Schjetlein
Bokfabriken, 2020
ISBN 9789178353781, inbunden, 368 sidor

Författaren skriver i sjukhusmiljö och hennes huvudperson är kirurgen Andreas. Dessutom får hans fru Stina mycket fokus, familjelivet är minst lika viktigt för intrigen som kriminalberättelsen. Miljön är Halmstad på västkusten och detta är den femte titeln i serien.

I själva verket är kriminalgåtan satt i andra hand, mycket handlar om Andreas och Stinas situation. För att vara en roman har de en förhållandevis problemfri situation. Det som för övrigt upptar bokens inledning är en man som sitter vid svårt sjukas bäddar på sjukhuset. När patienten vaknar upp är mannen försvunnen och den sjuke har aldrig hört talas om honom tidigare. Det är en fyndig intrigdel och något som självklart förbryllar de sjukhusanställda.

Parallellt får läsaren följa en stalker som är full av hybris och är helt övertygad om sin egen förträfflighet. Hans tilltänkta offer är inte lika jordad i tillvaron, och hon har bara en känsla av att vara iakttagen. Det känns under läsningen att det inte kan sluta bra.

Stina vill börja en frisörutbildning i Göteborg och familjen behöver anpassa sina rutiner till det. Hon får nya vänner på skolan som osannolikt hamnar i en polisutredning som också förgrenar sig till Halmstad.

Boken innehåller lagom mycket kritik mot sjukvårdssituationen i Sverige, det får inte ta över. Kanske får kriminalgåtan stå tillbaka lite för mycket för läkarfamiljens relationer. Och kanske är upplösningen inte helt optimal, men det är ändå en spännande berättelse med hög puls. Greppet med den vakande ”närstående” personen är smått genialisk.

NISSE SCHERMAN

Anne-Marie Schjetlein

Anne-Marie Schjetlein. Foto: Bengt Alm

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22