DÖDEN SKALL DU TÅLA

Dec 16th, 2010 | By | Category: 2010-4, Recension

Omslag till Döden skall du tålaAv Karin Fossum
Varsleren 2009
Översatt av Helena och Ulf Örnkloo
Inläst av Torsten Wahlund (7 CD, cirka 8 tim)
Bonnier Audio 2010

Döden tål jag nog men jag gillar inte öppna slut där man måste gissa sig till vem som gjorde vad. En kriminalroman är en saga för någorlunda vuxna, en berättelse om hur kaos återgår till normalitet där den skyldige grips och alla bevis redovisas.

Ända fram till slutet av den tionde delen av Sejer-sviten uppfyller Fossum kriterierna. Först invaggar hon (och Wahlunds trygga röst) lyssnaren i en känsla av norsk idyllisk trygghet för att några ögonblick senare skapa skräck, förtvivlan och kaos.

Karin FossumEn mor väntar på att maken ska komma hem till middag medan barnet ligger i vagnen utanför huset. När barnet hämtas dryper det av blod. Någon har hällt djurblod i barnvagnen. Men det händer mer –  en fullt levande dam hittar sin egen dödsannons i tidningen, en dödssjuk man får likbilen beställd hem till sig, en mor kommer hysterisk till sjukhuset efter att ha fått höra att dottern råkat ut för en svår olycka. Här blir det hela något av en novellsamling med många människor inblandade. Novellerna interfolieras visserligen den yrseldrabbade kommissarie Konrad Sejers försök till utredning, privata funderingar och lek med hunden.

Man får ganska snart veta vem som är skyldig till dessa grymma skämt – en tilltufsad 17-årig pojke som bor hos sin fyllkärring till mor och bara har sin morfar att ty sig till. Och han ställer till mer elände i trakten och efter sig har han den envetet klampande Konrad Sejer och hans sidekick.

Till sist händer något som man väntat på. En barnunge, pojke, hittas lemlästad på en skogsstig. En flock hundar har varit framme och uppe på berget har någon öppnat dörren till en hundgård.

Fossum är en författare jag för det mesta tyckt om när jag läst eller lyssnat. Hon är förstås ojämn, är inte alla författare det?

Sens moralen i Döden skall du tåla tycks vara att man skall vara försiktig med att känna sig lycklig och trygg – om hörnet väntar något annat. Oroväckande, men troligtvis sant.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22