DÖDEN SKA DU TÅLA

Mar 9th, 2010 | By | Category: 2010-1, Recension

Omslag till Döden ska du tålaAv Karin Fossum
Varsleren 2009
Översatt av Helena Örnkloo och Ulf Örnkloo
Forum 2009

Som alltid är Fossums deckare otäcka och mycket spännande. Dels beror det på den typ av brott som hon berättar om, dels för att de är så vardagliga att man lätt kan leva sig in i hennes böcker.

Huvudperson i Döden ska du tåla är Jonny, en hatisk  tonårig kille med alkoholiserad mamma. Faktiskt undrar jag lite över titeln på svenska och tycker mer att den norska titeln fångar boken. Jonnys olika hämndupptåg mot andra ”normala” människor slår hårt mot de drabbade och de blir varse att det finns sidor av livet som de tidigare inte varit uppmärksamma på. För dem som utsätts för hans utstuderade skrämmande pojkstreck blir inte livet sig likt igen.

Konrad Sejer  löser tillsammans med Skarre fallet som i Fossums tidigare deckare. Sejer är en lågmäld och sympatisk polis och han och kollegan är ett sympatiskt par som sakta kommer på spår efter spår som leder dem fram till Jonny.

Karin Fossum är i sitt esse. Jag har lästa de flesta av hennes deckare och detta var inte en de tre bästa men den är jämfört med många andra deckare mycket bra och värd att läsa.

LOTTA MAGNUSSON

Karin Fossum. Foto Arild Sønstrød

Karin Fossum. Foto Arild Sønstrød

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22