DÖDEN OCH PINGVINEN

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2006-4, Recension

Av Andrej Kurkov
Smert’ postoronnego 1996
Översatt av Ylva Mörk
Natur och Kultur 2006

Kurkovs debutbok från tio år tillbaka är den första av författarens romaner som översatts till svenska. Den handlar om Viktor Zolotarjov som bor i Kiev tillsammans med husdjuret, en deprimerad pinvin. Han lever av att skriva nekrologer, inte över döda utan mycket levande kändisar och utnyttjar sitt hemliga arkiv som innehåller sådant som konkurrerande tidningar inte känner till.

I denna lätt absurda och trots allt aningen komiska tillvaro börjar människor i hans närhet dö, och det visar sig att de mördats. Kan det vara på grund av mutor? I det rått beskrivna Ukraina tycks detta vara en födkrok för många.

Zolotarjov skriver under överinseende av sin pingvin. Man börjar fundera om inte pingvinen är statligt anställd för att övervaka, han är ju skänkt från Kievs nedläggningshotade djurpark. Hur det går med det kriminella inslaget? Jo, det kommer en upplösning som känns lite halvhjärtad.

KARL HJELM

   Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22