DÖDEN KLÄR I DOMINO

Jun 12th, 2019 | By | Category: 2019-06 juni, Recension

Omslag till Döden klär i dominoAv Marie Bengts
Albert Bonniers förlag, 2019
ISBN 978-91-0-017823-9, inbunden, 368 sidor

Marie Bengts debuterade 2917 med en pusseldeckare i 1950-talsmiljö i en mindre ort i Småland (En sax i hjärtat). Redan då hade hon tänkt sig flytta huvudpersonen, klädskaparen/sömmerskan Hannah Lönn, till Stockholm, och nu är den här, fortfarande 50-tal, en ännu bättre intrig som väl mäter sig med dame Agatha och miljöer som hos Maria Lang.

Det sker ett spektakulärt mord under en modevisning som hålls i Operans Guldfoajé, hyrd av Svenska Kompaniets franska ateljé för att hylla den bortgångne Dior.

Hannah är på plats, liksom hennes polisbekant från Småland (på tillfällig utbildning i Stockholm). Naturligtvis kan inte Hannah avhålla sig från att lägga sig i utredningen (och naturligtvis är det hon som på slutet reder ut allt).

Jo, vi läsare förstår att det är Nordiska Kompaniet som uppträder under annat namn, och konkurrenten Kamps varuhus är MEA, sedan länge avsomnat klädvaruhus. En av Hannahs kompisar jobbar på kvällstidning, och polisarbetet sköts av mordkommissionen.

Det är många turer, många ledtrådar som borde kunna hjälpa läsaren att lösa gåtan. Det sker fler mord, det finns droger inblandade och skandaler kan ju skaka modevärlden där det finns många som är ”på det viset” även om de är gifta.

Lovord alltså, men dessutom ett par viktiga inslag som gör att jag vill kalla denna pastisch för årets mesta feminismdeckare. Hannah och hennes väninnor möter patriarkatet på många nivåer. Det ska visst komma de första kvinnliga poliser detta år, men de blir väl satta att dirigera trafik, tror väninnorna. Att ägna sig åt brott är inte att tänka på. Och allra minst passar det en sömmerska.

Dessutom finns på slutet en annan viktig ingrediens, så trots 50-tal och skenbar idyll är det också samhällstillvänt.

En sak till skiljer denna bok från dem som skrevs på 50-talet: den har betydligt fler sidor. I det här fallet gör det inget, den blir inte pladdrig eller onödigt mångordig som alltför många nutida romaner blir.

På slutet kan man ana att Hannah får fler mord att klara ut… Ser fram mot det.

LEIF-RUNE STRANDELL

Marie Bengts

Marie Bengts. Foto Sofia Runarsdotter

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22