DÖDEN INPÅ LIVET

Jun 12th, 2009 | By | Category: 2009-3, Recension

Omslag till Döden inpå livet

Av Maureen O’Brien
Close-up on Death 1989
Översatt av Berit Skogsberg
Elisabeth Grate Bokförlag 2009

Den här kriminalromanen tycker jag mycket om. Den är spännande både i inre och yttre mening och påminner, trots att den är modern i ordets alla bemärkelser, om Agatha Christies Dolken från Tunis. Den är skriven av teater- och filmskådespelerskan Maureen O’Brien som debuterade som deckarförfattare med denna roman 1989. Numera är hon bosatt i Frankrike.

Maureen O'Brien

Med tanke på författarens profession är det följdriktigt att historien utspelas i teater- och TV-miljö. Den vackra och välkända dramastjärnan Liza Drew hittas av romanens egentliga huvudperson Millie Hale, också skådespelerska, död i ett obebott hus i London. Dödsfallet klassas som mord och utredare blir kriminalkommissarie John ”Knivbladet” Bright, en man som inte ger sig innan han med både envishet, viss grymhet och psykologisk finess klär av de inblandade inpå skinnet.

O’Brien beskriver skickligt ett ”kvadratdrama” där de inblandade är huvudpersonens före detta älskare och därefter mordoffrets fästman samt den döda skådespelerskans mor.

O’Brien driver obönhörligt berättelsen fram mot dess klimax och under tiden ger hos läsaren insikter i den i Sverige så välkända dramaproduktionen inom BBC och dessutom de förvecklingar som kan inträffa inom teatern. Mycket intressant och till råga på allt känns dessa utvikningar som nödvändiga ingredienser i historien.

En liten applåd till Elisabeth Grate som letat rätt på denna författare.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22