DÖDEN I KOSKEN.

Feb 14th, 2008 | By | Category: 2001-2, Recension

KNUT GRiBB og andre heftedetektiver
Av Nils Nordberg
Bladkompaniet A.S. 2000

Nils Nordberg har med detta verk har gjort en kjempeinsats när det gäller att kartlägga allt om Mästerdetektiven Knut Gribb, som ju inte enbart är av intresse för norska läsare. Han var även omåttligt populär även i Sverige under många framgångsrika år. Visserligen fick han vid olika tillfällen annat namn, men det var ju ingen tvekan om att det alltid rörde sig om Knut Gribb.

Denna Knut Gribb-bibel innehåller 350 A4-sidor späckade med helt otroliga illustrationer. Varje sida består av två spalter varför illustrationerna kommer mera till sin rätt, åtta helsidor i mitten av boken är i färg vilket får en gammal nostalgiker att, enligt Gunde Svahn, få ståpäls. Alla som var med på den tid det begav sig, på 30-, 40- och 50-talen får sitt lystmäte i den här boken.

Jag trodde jag visste en hel del om Knut Gribb, men ser nu att jag har bara snuddat vid ämnet. Visste du till exempel att Knut Gribb varit i farten ända sedan 1908? Jo, så är det.

I ett särskilt kapitel får vi dessutom veta vilka som skrev om Knut Gribb, det var inte enbart Øiulv Gran, nej då, det var åtskilliga andra författare. Nils Nordberg har själv bidragit med flera äventyr

Och Nordberg presenterar även Knut Gribbs likar i ett intressant kapitel. För den intresserade är detta en formidabel guldgruva att ösa ur. Ett utomordentligt rikt register avslutar detta mästerverk.

IWAN MORELIUS

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22