DÖDEN I KOPPEL

Sep 12th, 2009 | By | Category: 1996-2, Recension

Av Susan Conant
A New Leash On Death 1990
Översatt av Marie Hansson-Hallgren
Jycke-Tryck 1995

Det lilla förlaget Jycke-Tryck i Vagnhärad har hittills – som namnet antyder – endast sysslat med utgivning av hundanknyten litteratur; hundpsykologi, kurslitteratur om lydnadsträning etc. Till senaste julen gav man dock ut en deckare naturligtvis i hundmiljö.

Enligt baksidestexten är författarinnan Susan Conants hittills 8 utgivna deckare ”otroligt populära i USA” och hon har tilldelats ”Maxwell Award” för skönlitteratur av ”Dog Writers Association of America” (?).

Historien utspelar sig runt en hundträningsklubb (något motsvarande en Brukshundsklubb) i Cambridge, New England. Huvudpersonen, Holly Winter, är journalist på en hundtidning. Efter en träningskväll hittas en av klubbens grundare, en enstörig läkare, mördad utan för klubblokalen. Holly tar hand om hans nu ägarlösa hund. Eftersom hon är osäker om hon kan behålla den, börjar hon leta efter ett omplaceringshem. Hon snubblar över spår som kan ha med mordet att göra. Därmed är hon hux flux indragen i rena deckararbetet.

Att Conant är bekant med amerikansk hundsport – speciellt lydnadstävling och träning – är det ingen tvekan om. Som deckarintrigmakerska är hon dock betydligt tunnare. Och inte ens i USA är det vanligt att ge tävlingshundar Valium för att de inte ska bli för ”heta”.

Den stora varningsflaggan hissas dock för den synnerligen amatörmässiga översättningen. Redan på första sidan anar man bilden av översättaren som sitter med lexikonet bredvid sig och raköversätter rad för rad. Och det vimlar av ”övers. anm.” T.ex. när Holly skälls för ”bitch” påpekas det att hennes hunduppfödande föräldrar faktiskt såg henne mer som valp än barn… Och att vissa uttryck har varit för svåra visas i översättningen av ordvitsen ”You can always tell a Harvard man, but you can’t tell him much” som blivit ”Man kan alltid säga saker till en Harvardman men man kan inte berätta mycket”. Ack ja.

Jycke-Tryck hotar med att publicera även följande sju böcker av Conant.

TORSTEN G. WIDHOLM  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22