DÖDEN I ANDERNA

Jan 1st, 2009 | By | Category: 1999-2, Recension

Av Mario Vargas Llosa
Lituma en los Andes 1993
Översatt av Annika Ernstson
Norstedts 1998

Latinamerika har få kriminalförfattare av lättbegripliga skäl. Flertalet av kontinentens medborgare lever i en verklighet där våldet och kriminaliteten inte bara är ständigt närvarande, utan så ofattbart grymt att inte ens den mest hårdkokta actionthriller kan konkurrera med den brutalitet människor upplever dagligen. Ett av de mest utsatta länderna är Peru. Under drygt tio år pågick en blodig kamp mellan gerillan Sendero Luminoso och den peruanska armén. Striderna började upp i Anderna, men spred sig, sedan till huvudstaden Lima. Mest drabbade var de fattiga indianbönderna av vilka tiotusentals antingen mördades av gerillan eller utsattes för militärens olika övergrepp.
I denna miljö utspelar sig Mario Vargas Llosas roman Döden i Anderna. Korpralen Lituma, känd från flera av författarens tidigare romaner, har beordrats till en avlägsen bergsby, där flera människor bara försvinner. Dessa försvinnanden är både förbryllande och skrämmande. Vem är det som ligger bakom? Är det gerillan, som alla vet befinner sig, i omgivningarna eller har det märkliga värdparet på bykrogen något med saken att göra? Alla är rädda och det är en fruktan som förlamar hela byn.
Detta är inte någon av Vargas Llosas bästa romaner, men den ger en skrämmande bild av land där våldet tycks vara en beständig komponent i de fattigas tillvaro.

BIRGITTA HÄRNER

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22