DÖDEN HAR SITT PRIS

Jun 22nd, 2017 | By | Category: 2017-06 juni, Recension

Omslag till Döden har sitt prisAv Jan-Eric Boo
rus Förlag, 2017
ISBN 9789177391340, inbunden, 268 sidor

Detta är författarens andra bok om skånepoliserna Michael Lundell och Mirka Salo. Jan-Eric Boo har själv haft kvalificerade tjänster inom polisen, bl.a. vid underrättelsetjänsten för den grova organiserade brottsligheten.

Han har tagit vara på rådet att skriva där man står. Jag betvivlar inte att mycket av polisarbetet i boken är realistiskt, i alla fall känns det så för mig som läsare.

Jan-Eric BooEn serbisk lastbil sprängs en natt i Hässleholm. I förarsätet hittas en skjuten man. De båda huvudpersonerna som just börjat i en nyskapad arbetsgrupp mot grov organiserad brottslighet får detta som sitt första fall. Spåren är få och leder åt olika håll. De leder både till en ensam galning och till en maffialiknande verksamhet i Bosnien.

Samtidigt brottas Michael och Mirka båda med familjeproblem av olika art. Michaels äktenskap håller på att svalna, hans son är narkoman och råkar i riktigt trubbel. Mirka i sin tur har en tvivelaktig sambo som misshandlar henne. De båda poliserna dras också till varandra, vilket naturligtvis komplicerar saken.

Som så vanligt i deckare av idag förekommer också en helt inkompetent polis. Är det med sanningen överensstämmande att varje avdelning har en sådan, eller är det ett litterärt knep för att öka underhållningsvärdet? Den här, som förresten lånat namn av en gammal norsk rockkung (om än med h:et på annat ställe i namnet), är för övrigt så osannolikt korkad att det vore tjänstefel att inte ge honom sparken på stående fot.

Tyvärr får kriminalberättelsen till viss del stryka på foten för relationsproblematiken. Författaren är bra på polisarbete, men inte lika bra på de vardagliga beskrivningarna. Det gör också att gestaltningarna brister och karaktärerna saknar därför riktig livskraft.

En f.d. polis som Jan-Eric Boo, med sin erfarenhet, kan säkert fixa till en bra kriminalhistoria utan att överkrydda med relationsproblem.

NISSE SCHERMAN

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22