DÖDEN GENOM VATTEN

Jun 11th, 2008 | By | Category: 2008-3, Recension

Omslag till Döden genom vattenAv Ruth Rendell
The water’s lovely 2006
Översatt av Ulla Danielsson
Bokförlaget Natur och Kultur 2008

Döden genom vatten är en psykologisk thriller. Tempot är långsamt och med små medel och stor skicklighet mejslar Rendell fram ett fascinerande persongalleri.

De två huvudpersonerna, systrarna Ismay och Heather, är knappt trettio år och bor i sitt föräldrahem med sin psykiskt sjuka mamma. Andra personer som porträtteras i thrillern är  systrarnas respektive män, den ena fullkomligt odräglig och den andra raka motsatsen. En annan viktig person är den kvinnliga sol-och-våraren som förutom att lura pengar av gamlingar tampas med sin bror som är uteliggare och missbrukare.

Parallellt med att personerna presenteras väver Rendell fram berättelsen.

Döden som boktiteln syftar på ligger tretton år tillbaka i tiden och handlar om systrarnas styvfar Guy som hittades drunknad i badkaret. Ismay har hela tiden misstänkt att det är hennes lillasyster som dödat Guy, men helt säker är hon inte. När Heather blir kär i en man och Ismay förstår att det är allvar börjar Ismay fundera på om och hur hon ska berätta om systern för fästmannen.

En liten lustighet med Döden genom vatten är att det på bokomslaget står att det är en Wexford-roman. Men bortsett från denna förläggarfadäs är resten ren njutning. Det är lysande och läsvärt!

LOTTA MAGNUSSON

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22