DÖDEN ÄR EN SCHLAGER

Mar 10th, 2010 | By | Category: 2005-3, Recension

Av Ann-Christine Bärnsten
Forum 2005

Alla som skriver om böcker vill gärna placera i dem i genrer, i fack, och jag är knappast något undantag. I flera dagar sedan jag läst Bärnstens debutroman ältade jag frågan: Vad ska man kalla det här? Till sist var jag framme vid att det kanske var en technothriller med kvinnliga förtecken.

Bärnsten lägger nämligen stor vikt vid teknik, både medicinsk, kriminalteknisk och som hjälpmedel åt den speciella polisstyrka hon skapat. Lite kan väl alla beskrivningar skymma att den förra svensktoppssångerskan skrivit en alldeles ypperlig kriminalroman inom ett fack (så var man där igen) som hon känner till.

Det är ett mycket modernt fenomen hon tar upp. Inom loppet av kort tid mördas schlagerartister i Stockholm. Gemensam nämnare, förutom musiken, är att de är homosexuella – och de döda har en symbol ristad i blod i pannorna.

Huvudpersoner är ett poliskollektiv där de mest framträdande figurerna är Martina Di Gombri och Johan Ramel, båda kriminalinspektörer. Utredningen skapar uppgivenhet bland poliserna och panik i pressen. Bernstens historia är spännande och i dessa dagar då TV ogärna tycks sända annat än musiktävlingar är det inte mer än riktigt att den läbbiga upplösningen sker på Globens tak under direktsändningen av Eurovision Song Contest.

Det är inte så ofta jag imponeras av en debuterande författare. Ann-Christine Bärnsten är den första på länge.

KARL HJELM  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22