DÖDEN ÄR ALLTID SANN

Nov 9th, 2018 | By | Category: 2018-11 nov, Recension

Omslag till Döden är alltid sannAv Anna Jansson
Norstedts, 2018
ISBN 978-91-1309072-4, pocket, 174 sidor

En pocketbok, men jag hittar den inte som inbunden. Tydligen är det Norstedts moderbolag Storytel som först gett ut den som ljudbok, sedan som ebok och sist i pocketformat.

Ett tecken på hur förändringarna påverkar utgivningen. Förr kom alltid den tryckta boken, vanligen inbunden, ut innan övriga varianter kom.

En effekt, bieffekt kanske, av detta är omfånget. Behagliga 162 sidor plus lite extramaterial i form av en intervju med författaren. Ett omfång som mer liknar det som Maria Lang och de andra på 50-talet höll sig till.

Intrigen är klassisk: Maria Wern är med om en klassåterträff i klass nio efter 20 år. På morgonen efter första gemensamma natten är en försvunnen, och hittas död. Den döda har skrivit ett manus till en bok, och de kvarvarande undrar vad hon skrivit om dem.

Dessutom blir det ett ”slutna rummet-mysterium” för en militärmanöver har hindrat in- och utfart i området. Mördaren måste alltså vara någon av klasskamraterna.

Maria Wern kan ju inte medverka i utredningen, men hon och de andra lägger ju ändå ihop vad de vet.

En klassisk pusseldeckare, en del extra dramatik som kommer av mötet mellan personer som haft olika relationer till varandra när de var unga.

En historia utan alltför många sidospår, och på sitt sätt en klassisk deckare utan djupare avsikter att skildra nutida samhällsproblem men en del om mobbning (tyvärr alltid aktuellt), mer hur relationer kan förändras men också leva kvar efter att man växt upp.

LEIF-RUNE STRANDELL

Anna Jansson

Anna Jansson. Foto Anna-Lena Ahlström  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22