DÖDARENS MÄRKE

Sep 3rd, 2009 | By | Category: 2000-4, Recension

Av Willy Josefsson
Ordfront 2000

När jag recenserade Josefssons fjolårsbok antydde jag att författaren mitt i all orolighet försökte skapa en trygghet för läsaren. Den romanen var utmärkt, frågan är bara om inte denna är snäppet bättre med pregnant uppbyggnad och tydligt språk.

Upptakten är stilfull – pensionerade polisen Olsson är på begravning när bärarna snubblar och kistan går sönder. Ut trillar två lik. Danske Frits Remar har tidigare använt motivet, men Josefsson drar ut konsekvenserna hårdare. Allt utspelas på Bjärehalvön och på södra sidan av riksbekanta Hallandsås där Olsson kör sin gamla Saab mil efter mil.

Han är fortfarande betuttad i 20 år yngre journalisten Cecilia (Olsson själv är 60 och detta är femte boken om honom) och har anledning att grubbla över åldrandets villkor. Det känns ärligt tafatt och blir ganska gulligt.

Författaren har hittat ett modernt ämnesområde. En av de döda som faller ur kistan hör hemma inom den nya IT-ekonomin och det finns likheter mellan honom och de självsäkra finansikoner som emellanåt dyker upp i A-ekonomi och liknande program.

Tyvärr har han kryddat sin historia med många andra ingredienser, precis som i tidigare böcker. Här stöter vi också på djävulsdyrkare, kvinnoprästmotståndare och naturligtvis hamnar också flyktingproblemet på tapeten. Det blir lite mycket, i synnerhet som grundstoryn i sig är tillräckligt hållbar. Men det var kanske förlaget som krävde att manuset skulle bli en bok på en bit över 300 sidor.

Men i det stora hela blir det ett rejält överbetyg.

JAN NYGREN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22