DÖDA TALAR INTE

May 24th, 2016 | By | Category: 2016-05 maj, Recension

Omslag till Döda talar inteAv Eva Dolan
Tell No Tales, 2015
Översatt av Carla Wiberg
Modernista, 2016
ISBN 978-91-7645-856-5, 400 sidor

Döda talar inte är den brittiska författaren Eva Dolans andra bok om kriminalpoliserna Dushan Zigic och Mel Ferreira och i den invandrartäta staden Peterborough i östra England, cirka tolv mil norr om London. Som i så många andra kriminalromaner är de två poliserna ett omaka par – Zigic är familjefar och lite av en petimeter  medan Ferreira är ogift, följer sin intuition och gärna festar lite. Från start kan man tro att författaren ägnar sig åt stereotyper men det visar sig snabbt att så inte är fallet. I ställer bygger hon upp deras personligheter i relativt sakta mak utan att göra deras olikheter till en konflikt. Det som förenar dem är arbetsengagemanget, något som verkligen är nödvändigt i ett konfliktfyllt samhälle som Peterborough. Där växer ett främlingsfientligt politiskt parti, lett av den lokale politikern Richard Shotton, sig starkare genom att likt Sverigedemokraterna dämpa sina våldsverkare och få dem att sätta på sig kavaj och slips. Allt för att dölja sitt nazistiska tankegods.

Eva DolanEn tidig gryningstimma står en grupp europeiska gästarbetare och väntar på bussen som ska köra dem till jobbet när en bil i hög hastighet kör rakt på dem med ett förfärande blodigt resultat. Sedan försvinner föraren snabbt därifrån och lämnar döda och skadade efter sig.

Utredningen av det inträffade läggs på Dushan Zigic och Mel Ferreira och deras medarbetare vid Peterborougs hatbrottsenhet som redan är fullt upptagen med att försöka lösa ett antal fall där invandrare sparkats ihjäl av maskerade förövare. Den impulsive Ferreira får upp ett spår som tyder på att Shotton kan vara inblandad men att gå för nära honom kan bli svårt eftersom pressen – läs tabloiderna – gillar hans brasilianska hustru och imponeras av Shottons tidigare karriär inom det brittiska flygvapnet.

Paret hittar till sin och gruppens belåtenhet en gärningsman som stämmer in på det mesta man fått fram i bevisväg. Men ytterligare fynd får dem att tvivla. Det finns privata konflikter med i sammanhanget och dessutom starka oenigheter mellan olika grupper i staden där man ogillar invandring. Och vilken roll spelar Richard Shotton och hans extrema parti? Är de verkligen vad de utger sig för att vara.

Redan i debuten Lång väg hem från 2014 visade Eva Dolan att hon i romanens form kunde skriva en modern historia med hög trovärdighet om det moderna engelska samhället. Döda talar inte visar att hon inte tappat stinget.

ELISABETH CARLSSON

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22