DÖDA TALAR INTE

Jul 4th, 2012 | By | Category: 2012-07 juli, Recension

Omslag till Döda talar inteAv Ann Cleeves
Silent Voices 2011
Ö
versatt av Jan Järnebrand
Albert Bonniers förlag 2012
ISBN 9789100127428, inb, 334 sid

En socialsekreterare hittas strypt i en badanläggning. Den som finner kvinnan är kriminalkommissarien Vera Stanhope. Ann Cleeves nya hjälte, detta är bok nummer två med henne i huvudrollen, om man så får uttrycka sig om denna mustiga kvinna som äter och dricker för mycket. Ännu ett lik. Även detta strypt får Vera Stanhope och hennes främste medarbetare polisassistenten Joe Ashworth att samla resurserna för att finna mördaren. Ett barnmord ett år tidigare spökar i utkanten.

Det är som vanligt när författaren heter Ann Cleeves en mycket välskriven bok. Heder åt översättaren. Hennes miljöskildringar och personporträtt, i synnerhet Vera Stanhope är lysande. Och hon lyckas att öka spänningen i romanen efterhand.

I mitt tycke är Ann Cleeves en av de bästa kriminalförfattarna i vår tid. Hon lägger inte till en sent i romanen uppdykande mördare. Här är alla personerna med från början och det gäller för läsaren att försöka finna mördaren före Vera Stanhope. Jag är övertygad om att inte heller du lyckas.

Läs, njut av Ann Cleeves. I sommarvärmen. Eller under det strilande regnets depressionsperioder. Cleeves håller läsaren intresserad hela tiden.

Kan berätta att jag kände en person som fick veta att hon inte hade så långt kvar att leva. Hon läste den första Vera Stanhope för att skingra tankarna. När hon hade tjugo sidor kvar orkade hon själv inte läsa längre. Hon bad sin dotter läsa högt de sista sidorna för hon ville veta slutet på boken. Tio timmar senare var hon död.

LENNART HÖGMAN

Som endast har att anmärka på en sak och det är den svenska titeln – Döda talar inte.En fullständigt intetsägande titel.

Ann Cleeves

Ann Cleeves. Foto Malcolm Younger

 

 

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22