DÖDA LEJON

Jun 9th, 2021 | By | Category: 2021-06 juni, Recension

Omslag till Döda lejonAv Mick Herron
Dead lions, 2013/2015
Översättning Gabriel Setterborg
Modernista, 2021
ISBN 978-91-7893-808-7, inbunden, 368 sidor

Det står ”En Jackson Lamb-thriller” på omslaget. Och denne Lamb är chef för en speciell avdelning av brittiska spionorganisationen MI5. Där samlas de ”slöa hästar” som av någon anledning inte platsar i organisationen men som ändå inte kan avskedas. De flyttas till ett hus i centrala London, men lite på en bakgata, och sysselsätts med meningslösheter i hopp om att de ska bli så uttråkade att de själv säger upp sig. Och en del gör det, men inte alla. Och helt inkompetenta är du ju inte.

Dessa slöa hästar introducerades i den första boken i serien med just det namnet, Slöa hästar. Den fick goda recensioner och författaren kallades vår tids John Le Carré.

Nå, det vet jag just inte, mest för att här finns en del inslag som mer för tankarna till Wodehouse. Men känslan i spionernas värld, att man inte kan lita inpå någon och någonting, finns här.

Två trådar löper parallellt: dels hittas en gammal fd agent död, och chefen Jackson Lamb tror att han mördats, dels engageras två av de yngre ”hästarna” att vara stöd när en av de ”riktiga” cheferna behöver hjälp med att locka en rysk oligark att hoppa av.

Det är många villospår, och mycket modern hackerverksamhet (den mest datakunnige slöa hästen har lagt in ett program i sin dator som visar att han flitigt gör det han ska medan han i stället surfar runt och gör vad han vill på webben).

Och det är efterhand mycket spännande. Och mycket välskrivet. En inte alltför vågad gissning att vi får träffa Jackson Lamb och hans slöa hästar igen. Gärna för mig.

LEIF-RUNE STRANDELL

Mick Herron

Mick Herron. Foto M Buck

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22