DÖDA FALLET

Mar 12th, 2010 | By | Category: 2005-1, Recension

Av David Nessle
Stupidobiblioteket 2004

En helt oväntad deckare: en filminspelning 1928, en privatdetektiv i Stockholm får av kriminalkommissarie veta att hans tjänster behövs, ty man har hittat kroppen av en mördad känd skådespelare. Ett krux är dock att mannen samtidigt befinner sig på filminspelning, Döda fallet efter den kända romanen, uppe i Norrland.

En lovande inledning. Naturligtvis löses allt så som sig bör, och den nutida läsaren, van vid polisprocedurer, magsårspoliser och samhällskritik, får nöja sig med en utmärkt pastisch på förra århundradets enklare spänningsroman och veckotidningsföljetong.

Icke heller kärlek saknas, men här har författaren närmat sig nutiden med mer sex än vad man kunde vänta i denna sorts litteratur (men säkert inte i verkligheten).

En nöjsam avkoppling till nutidens bekymmer. David Nessle, tidigare mer känd som serietecknare och översättare, har nu debuterat som deckarförfattare. Det skall bli spännande att se om han fortsätter på den banan, och vilket årtionde (århundrade?) han då väljer.

LEIF-RUNE STRANDELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22