DÖD VID FÖRSTA ÖGONKASTET

May 16th, 2021 | By | Category: 2021-05 maj, Recension
Omslag till Död vid första ögonkastetAv Peter James
Dead at first sight, 2019
Översättning Reine Mårtensson
HarperCollins, 2021
ISBN 9789150963434, inbunden, 520 sidor

Detta är den femtonde boken om den populäre kriminalintendenten Roy Grace av den populäre författaren Peter James. Jag vet inte om James själv förlorat intresset för sin hjälte, men detta är riktigt tradig läsning. Tempot är långsamt, beskrivningen av hur Sussexpolisen arbetar med tekniska detaljer om lantmäterikartor och bildskärmar, en uppsjö av experter, inte minst en dyr professor i podiatri, och jargongen poliserna emellan är påfrestande.

Men det brottsliga problemet är aktuellt och hjärtslitande. Det handlar om romansbedrägerier på nätet, ett digitalt sol- och vårande. Utsatta är oftast äldre människor med en slant på banken, som blivit ensamma och på en dejtingsajt hittar en ny stor kärlek, som efter en het, fortfarande digital, tid har ekonomiska bekymmer. Sedan rasar miljonerna in, den tjusiga personen med den stulna identiteten försvinner liksom den ensammas besparingar.

I Brighton och Hove, Roy Graces hemmaplan, börjar det med ett misstänkt självmord. Och snart kan han gräva sig ner i en kedja av kriminell romantisk dejting. Två män från Ghana, före detta barnsoldater, jagar och jagas, inte bara av Grace utan också av ett par av sina offer, en f d SAS-major och en amerikansk sheriff samt inte att förglömma yrkesmördaren Toth som i en tidigare historia undkommit Grace.

Det kunde blivit riktigt rafflande men är bara långtråkigt.

KERSTIN MATZ

Peter James

Peter James. Foto Suki Dhanda

 

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22