DÖD I GRYNINGEN

Oct 20th, 2008 | By | Category: 2008-5, Recension

Omslag till Död i gryningen

Av Deon Meyer
Dead at Daybreak 2000
Översatt av Jesper Högström
Svante Weyler Bokförlag 2008

Svante Weyler lämnade Norstedts och startade eget. Jag vet inte om han hade ett manus från sydafrikanen Deon Meyer med sig i en portfölj då han smög iväg från det stora förlagshuset. Hade han det så insåg han säkert att hans framtid var säkrad.

Det här är nog den bästa kriminalroman jag har läst på mycket länge.

Zatopek van Heerden (bara namnet!) är en polis som fått för mycket och under fem års tid sakta men säkert gått ned sig. Han som en gång var en betydande kriminolog och föreläste på universitetet innan han headhuntades för aktiv tjänst har förvandlats till en introvert grubblare över ondskan.

Så får han uppdraget som privatdeckare att leta upp ett testamente som stulits ur ett kassaskåp i samband med ett mord. En vecka har han på sig. Det är en till synes omöjlig uppgift.

Van Heerden ger dessutom upp några gånger innan han får upp spåret som leder tillbaka till 1976.

Mer ska jag inte säga om intrigen som är fantastisk men likväl fullt trovärdig.

deon meyer

Jag ska vara helt uppriktig och erkänna att jag trodde att en sydafrikansk kriminalroman skulle komma att handla om ett eländigt och fattigt samhälle genomsyrat av rasmotsättningar och rädslor. Så är det inte.

Deon Meyer delar med sig av ett Sydafrika som kanske inte är världens bästa land, men han ger mig en bild av en modern och fungerande stat där människor faktiskt verkar trivas med tillvaron.

Parallellt med Zatopeks lösning av den till synes omöjliga uppgiften, att ta reda på vem som stal vad ur kassaskåpet, skriver han sin egen historia. Deon Meyer är en fullgången mästare på personporträtt, väjer inte heller för svåra känslor, och det är lätt att bli nära vän med hans skickligt utmejslade figurer.

Boken är mycket spännande men det är minst lika fascinerande att följa Zatopek van Heerdens egen berättelse som hur själva kriminalstoryn rullas upp.

Weyler lovar fler deckare av Deon Meyer. Tack för det!

PER ERIK TELL

Deon Meyer. Foto Anita Meyer

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22