DÖD I GARNET HILL

Feb 13th, 2008 | By | Category: 2001-2, Recension

Av Denise Mina
Garnethill 1998
Översatt av Boel Unnerstad
Minotaur 2001

Här har vi ytterligare en stark utländsk romandebut från bokförlaget Minotaur i Skåne. Den här romanen om människor på samhällets skuggsida belönades i Storbritannien med John Creasey Award, som är de brittiska deckarförfattarnas årliga debutantpris.

Huvudpersonen Maureen O’Donnell har inte haft det lätt. Hon är incestoffer och har behandlats på sinnessjukhus, mamma är alkis och hennes bror säljer narkotika – och till råga på allt hittar hon sin gifte älskare fastbunden på en stol med avskuren hals. Naturligtvis blir hon misstänkt för mordet och måste, närmast panikslagen, kartlägga älskarens sista levnadsdagar. Därvid finner hon en härva av våld och lögner och fattar till sist att hon är ett offer in spe. Hon måste hitta mördaren innan hon själv mister livet.

Författarinnan från Glasgow har varit lärare i kriminologi och kan en hel del om utredningar. Dessutom skriver hon väl och spännande och har blivit bra översatt. Denise Mina håller nu på med sin tredje roman. Vi emotser gärna fler översättningar.

KARL HJELM  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22