DÖD I FRÄMMANDE LAND

Jan 11th, 2008 | By | Category: 2000-1, Recension

Av Donna Leon
Death in a Strange Country 1993
Översatt av Ing-Britt Björklund
Forum 1999

Det har talats och skrivits en del om Donna Leon på senare tid, Hon är professor i engelsk litteratur i Italien och skriver kriminalromaner om comisario Guido Brunetti i Venedig. Död i främmande land är hennes andra bok på svenska. På sätt och vis är det tråkigt att hon blivit översatt så sent. Den har romanen skrevs redan för sju år sedan och på sätt och vis har den blivit lite daterad. Ämnesvalet hör hemma bland det som diskuterades och beskrevs vid 90-talets början.
Men det borde inte skrämma. Leons kommissarie är en intressant man på många sätt, olik världens många brottsbekämpare trots sin illusionslöshet. Han lever i ett land där man inte tar många steg innan man stöter på maffian – han har anknytningar till den inom den egna familjen. Och kopplingar finns naturligtvis inne i polishuset.
Brunetti är medveten om att när han griper en brottsling, förändras ingenting i stort. Men han fortsätter envetet sina utredningar och Leon skriver så intressant, guidar så kunnigt att man ändå fortsätter att vara intresserad. I den här romanen leder ett mord på en amerikan mot en korruption som faktiskt är för stor och alltför internationell belastad – för att den skall kunna avslöjas.

KARL HJELM  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22