DÖD I DYN

Mar 14th, 2010 | By | Category: 2004-3, Recension

Av Jan-Olof Ekholm
MB Förlag 2004

Ekholms hjälte, den ofta förvirrade men ibland riktigt kloke Göran Sandahl, har varit med länge och i makalöst många sammanhang. I denna roman, som, om jag förstår rätt är den absolut sista om journalisten och antihjälten, ger en notis i en lokaltidning honom an ledning att tänka tillbaka på det allra första fall där han agerade skribent och problemlösare.

Han kommer till Elmevika för att agera spökskrivare. Ägarinnan, Kurfurstinnan kallad, driver något som i bästa fall kan kallas kurortspensionat för övervintrande förkrigspersoner, och nu vill hon få sina minnen på papper. Ekholm har sinne för udda personer och här är de många, smygsupare och giktväktare – och presumtiva mördare. För mord inträffar och turerna är många innan det dystra slutet kommer som en poäng påminnande om en grekisk tragedi.

Det är en nostalgisk berättelse om sextiotalets början, sedd via en skrattspegel, förvriden men kan ske lite sann i alla fall. Men en sak hängde jag upp mig på. Så tidigt hade knappast uttrycket ”största möjliga tystnad” hunnit bli allmängods.

LENNART BRÅDING  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22