DOCKLIV

Sep 18th, 2019 | By | Category: 2019-09 sep, Recension

Omslag till DocklivAv Erik Axl Sund [Pseud för Jerker Eriksson och Håkan Alexander Sundquist]
Ordfront, 2019
ISBN 9789170377075, inbunden, 428 sidor

Författarparet Erik Axl Sund (Jerker Eriksson och Håkan Axlander Sundquist) har tidigare utgivit fyra romaner som alla har grävt sig in under skinnet på läsarna. I denna, den andra delen i Melankoliserien, har de tagit sig ända in till benmärgen.

Det är så förtvivlat hemskt att läsa, men ändå så angeläget och viktigt. Jag har läst med förskräckelse och emellanåt med en tår i ögat, som man gör när barn far riktigt, riktigt illa.

Erikk Axl SundDet är naturligtvis det som Erik Axl Sund vill åstadkomma. Precis som Caroline Engvall som låter barnsexhandel utgöra intrigen i alla sina böcker. Alla som arbetar med att belysa och bekämpa företeelsen är HJÄLTAR. Själv stöder jag därför ECPAT. Gör det du också!

Polisen Kevin Jonsson på rikskrim arbetar med barnsexhandel på nätet. Han försöker finna signaturen Dockmästaren som kanske är flera personer. Dockmästarens affärsidé är att sälja unga i alla åldrar!! på nätet. Kevin börjar där följa tonåringarna Nova och Mercy som är bokens egentliga huvudpersoner.

De har helt olika bakgrund. Novas uppväxt är kantad av våld och missbruk. Hon har ändå varit stark och klarat sig själv, men till sist dragits in i prostitution med åtföljande alkohol- och narkotikamissbruk.

Mercy är född i Nigeria. Hennes familj har tvingats fly därifrån p.g.a. dödshot. Under flykten dör hennes mor och hennes två bröder, men hon och fadern fortsätter mot Sverige. De skiljs åt på vägen och Mercy kommer ensam till det för henne okända landet.

Hon blir tidigt sexuellt utnyttjad och börjar med droger. Men hon är hela tiden stolt och stark. Av en händelse träffar hon Nova och de blir ett oskiljaktigt par.

Deras gemensamma liv blir främst en kavalkad av prostitution, utnyttjande, våld och missbruk. Det hopp som ibland tänds blir snabbt släckt. Antalet torskar verkar vara oändligt. Män från alla samhällsklasser utan några som helst skrupler radar upp sig. Flickorna är utomordentligt väl gestaltade, bit för bit delger Erik Axl Sund deras bakgrund och deras hemligheter som förklaring till den situation de befinner sig i och det beteende de uppvisar.

Jag kan inte påminna mig att jag har läst en bok där jag har blivit så tagen. Trots att det är äckligt, hemskt och ofattbart – eller kanske just därför.

NISSE SCHERMAN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22