DOCKFABRIKEN

Jul 6th, 2020 | By | Category: 2020-07 juli, Recension

Omslag till DockfabrikenAv Karlin & Schwarz
Norstedts, 2020
ISBN 9789113102054, inbunden, 395 sidor

Åsa Schwarz har tidigare sex böcker bakom sig medan Lena Karlin har ett förflutet inom barnboksvärlden. När det gäller böcker för vuxna är hon en känd översättare.

Böcker med docka i titeln har de två senaste åren nästan översvämmat bokmarknaden, åtminstone när det gäller kriminalromaner. Det är förståeligt eftersom en docka i spänningslitteraturen eller i skräck skapar associationer av barn i fara, och det finns få saker som kryper innanför skinnet som det.

Nu är det ändå inte sådant det handlar om här. Författarna har fokuserat på AI, artificiell intelligens och då speciellt på robotar. Det är inte det vanligaste bland ämnen i denna genre. Konstigt nog, det borde det vara. Det är ju spännande i sig. Här fungerar det bra som plattform för berättelsen.

Heinrich Beckar har skapat en robot som är mycket människolik. Den kan göra det mesta, som du och jag ungefär, inklusive konversera vettigt. Det som saknas är känslor och empati. Becker och Adam, som roboten heter, blir kidnappade. Säkerhetspolisen Alex Lindhage tar hjälp av Beckers fru Nora och av forskarkollegan Clara i sökandet. Men har de båda rent mjöl i påsen, och vad har egentligen Becker forskat på? Många spörsmål dyker upp under läsandet.

Författaren bäddar in intressanta frågeställning i den mycket spännande historien. Hur är samhället rustat för att ta emot AI i allt mer avancerad form? Kan robotarna manövrera ut oss vanliga människor? Det är lika mycket en debattbok som en spännande berättelse.

Nog är det en hisnade historia författarna fått ihop. Den vrider och vänder och överraskar rejält ett par gånger. Karaktärerna intresserar, men är för svagt gestaltade för att rejält ta tag i läsaren, i alla fall i mig. Men å andra sidan; hur gestaltar man en robot?

Ett nytt författarpar, ett av dessa otaliga, men de är absolut ett av de mer intressanta. Vi får se om det kommer mer från den duon.

NISSE SCHERMAN

Karlin och Schwarz

Karlin och Schwarz. Foto Kajsa Göransson

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22