DÖ FÖR VÅRT SYNDIGA SLÄKTE

Nov 18th, 2020 | By | Category: 2020-11 nov, Recension

Omslag till Dö för vårt syndiga släkteAv Marianne Cedervall
Lind & Co, 2020
ISBN 9789179032975, inbunden, 400 sidor

I år är det många av de etablerade författarna i deckargenren som har påbörjat nya serier. Marianne Cedervall är en sådan. Hon har gjort sig känd för böckerna om Miriam och Hervor samt de gotländska trivseldeckarna om Anki Karlsson och Tryggve.

Nu har hon gett sig iväg till Dalarna. Till lilla Klockarvik, en påhittad mellanstor ort. Dit kommer prästen Samuel Williams på ett vikariat som präst. Hans första erfarenhet av trakten blir ett mördat lik på kyrkogården. Offret tillhör samhällets övre skikt men är inte så populär i bygden. Det finns fler som kan ha önskat livet ur honom.

Naturligtvis kopplas polisen in. Utredningen leds av kommissarie Maja-Sofia Rantatalo. Det uppstår ett visst tycke mellan Samuel och polisen vilket är ett bekymmer eftersom prästen redan har en fästmö och går i giftastankar.

Han pratar om det och annat med Gud som han kallar för bossen. Han får dessutom svar, inne i sitt eget huvud. Det är med andra ord en typ av feelgoodroman med mycket gott humör och ett och annat fniss. Men boken är därför inte utan allvarliga och seriösa ämnen. Balansen mellan gemyt och svärta håller Marianne Cedervall på en lagom nivå.

Det är nästan en pusseldeckare också av gammalt gott märke. Kanske har författaren planterat lite för få ledtrådar för att det riktigt ska vara en sådan.

Här finns några korrekturplumpar som sticker i ögonen. Sådant irriterar alltid läsaren.

Om man nödvändigtvis ska jämföra författarens tre serier är det definitivt denna som är den mest lovande och läsvärda. Prästen Samuel är en intressant karaktär och hans fling med poliskvinnan kan väl inte sluta väl? Eller?

NISSE SCHERMAN

Instämmer med kollega Nisse här ovan, vi hoppas på att få möta präst och polis igen. Bara ett par kommentarer. Det var en väldigt behaglig läsupplevelse, kändes samtidigt 50-talsklassisk och helt modern, och eftersom jag läste den strax före advent var den passande i tiden eftersom den utspelar sig under adventstiden och slutar vid jul. Kan rekommenderas som julläsning. Ett extra plus till bandbokmärket, sådant man hittar vanligen i psalmböcker. Kan det vara författaren själv som kom på det?

LEIF-RUNE STRANDELL

Marianne Cedervall

Marianne Cedervall. Foto Eva Lindblad

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22