DJUP KYLA

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-3, Recension

Av Li Westerlund
Carlssons 2003

Vad har Anna Edelhielm råkat ut för? Hon har drabbats av huvudvärk och tagit värktabletter som hon hittade hos sin syster Marie. Så hamnar hon i en mardröm. Något som kan likna ett LSD-rus. Över huvud taget har mycket i Annas Edelhielms trygga tillvaro störtat samman. Hon är en erfaren narkotika åklagare, men vad har hennes pojkvän Peter egentligen hållit på med? Har han sysslat med droger bakom hennes rygg och är det därför han skjutits ner i Stockholm? Har han dragit med henne i en djupdykning i knarkträsket? Ska hon kanske i en kvällstidning få möta rubriken ”Åklagarens älskare narkotikakung”?

Om Anna och hennes syster Marie handlar kriminalromanen Djup kyla av debutanten Li Westerlund som enligt fliktexten advokat och arbetar och bor i Washington DC. Hon är född 1967 i Uppsala och har doktorerat i juridik vid Uppsala Universitet. Vad fliken däremot inte upplyser om är, att hon är dotter till en av Sveriges absolut främsta kriminalförfattare Staffan Westerlund, nu preses i Svenska Deckarakademin.

Att vara dotter till en känd författare och själv försöka sig på att skriva kan vara tufft. Många är de som gärna vill säga att äpplet fallit långt från päronträdet och andra vill gärna hävda att om något skriver bra, så är det ärvt. Om Li Westerlund vill jag säga, att hon skriver på ett annat sätt än sin berömde far och har alla chanser att skapa sig ett namn utan att stödja sig på hans. Något som både hon och förlaget insett, eftersom de som sagt inte nämner förhållandet.

Det var Tord Hubert som på allvar förde den svenska deckaren ut i den stora världen med sin lysande Den andres död från 1976. Den utspelades i Genève, St. Tropez, Madras, Calcutta, Addis Abeba, Hamburg, Chittagong, Stockholm och Lerberget. Där fördes enligt texten på baksidan den svenske reportern Peter Ross in i ”ett brott, där u-världens fattigdom och nöd utnyttjas för en av världens fräckaste och mest egenartade svindelaffärer”. Det som blev fattiga u-landsinnevånares död blev rika européers bröd. Numera är verkligen hela jordklotet spelplats för många av de svenska kriminalromanerna. Djup kyla skildrar t.ex. initierat Sri Lanka och dess gerillakrig, New York och Stockholm. Konflikten i Irak utgör bakgrund.

Själv har jag med spänning jagat fram över sidorna i Djup kyla, som också skildrar en ”riktig” dykning ner i ett exotiskt hav med färggranna fiskar. Nere i djupets kyla utspelas den sista, oerhört spännande kampen. Eller är det inne i Annas sinne den står? Hon hotas av allt omkring sig så som en människa med förföljelsemani hotas – vem kan man lita på, vem är vän och vem låtsas bara vara det? Det är en stark avslutning på en kriminalroman som ger stora löften inför framtiden – själv kommer jag att med spänning avvakta vad Li Westerlund förhoppningsvis kommer med härnäst!

JEAN BOLINDER  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22