DJUP GRAV

Dec 27th, 2015 | By | Category: 2015-12 dec, Recension

Omslag till Djup gravAv Nevada Barr
A Superior Death, 1994
Översatt av Marie Olsson
Hoodoo Förlag, 2015
ISBN 978-91-981330-4-2, 377 sidor

Sven Dufva i Fänrik Ståls sägner av Johan Ludvig Runeberg var inte arméns mest begåvade soldat men plikttrogen och modig. Anne Pigeon (Duva) i Nevada Barrs romaner är både begåvad, modig och trogen sin plikt. I denna bok, den andra som skildrar hennes äventyr i amerikanska nationalparker, håller hon sig till skillnad mot Sven, som stod fast på Virta bro, ofta under vatten.

Och bra är det.

Jag håller absolut med om flikreklamen där Dasts chefredaktör Leif-Rune Strandell citeras: ”… det här är spänningsromaner av hög klass och med ett eget tilltal … Miljön är alltså målande beskriven, men kanske personporträtten är ännu bättre … Det är spännande på många plan.”

Här befinner sig Anne i Isle Royale nationalpark, på en ö i Lake Superior (Övre sjön på svenska) nära gränsen till Kanada. Två dykturister hittar sex lik i närheten av ett gammalt sjunket skepp där det bara borde finnas fem. Kan den sjätte döde vara Donna Butkus, den försvunna hustrun till en av Annes kollegor.

Som alltid i Nevada Barrs böcker är en kamp mellan stridiga viljor överordnad själva mysteriet. Denna roman är en av de allra bästa i serien om Anne Pigeon – denna envisa och verbala gestalt som här placerats bland mycket aparta och väl utmejslade bipersoner. Många av dem har egna skelett i garderoben och när det mycket spännande slutskedet närmar sig bör man nog ha varit en mycket erfaren och uppmärksam deckarläsare för att i förväg ha gissat rätt på dramats bov.

KARL HJELM

Nevada Barr

Nevada Barr. Foto Donald Paxton

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22