DJÄVULSSTJÄRNA

Mar 13th, 2010 | By | Category: 2004-4, Recension

Av Jo Nesbø
Marekors 2003
Översatt av Per Olaisen
Forum 2004

Per Olaisen har blivit en alltmer driven översättare från norska, vilket han visar i denna roman av civilekonomen, rockstjärnan och deckarförfattaren Nesbø. Detta är den norske författarens fjärde bok på svenska och den stackars kommissarie Harry Hole har det minst lika svårt som Svedelids Hassel brukar få det. Denna seriemördarroman börjar på ett anslående sätt – från taket i en lägenhet börjar konstiga saker trilla ner i potatiskoket och sedan är allt igång.

Fast Hole har problem att komma igång. Han är gammal alkoholist och nu har han fått återfall och dessutom har han blivit uppsagd efter en kontrovers i polishuset. Men chefen förbarmar sig (eller vad man ska säga) och ber honom utreda mordet på en kvinna – och han skall göra det tillsammans med sin värste fiende i kåren, en viss Tom Waaler som han misstänker för svåra brott. Nesbø knyter ihop det hela på ett riktigt tillfredsställande sätt. Helheten blir inte så dum även om en del av ingredienserna redan kan klassas som schabloner.

LENNART BRÅDING  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22