DJÄVULSPAKTEN Gösta Ekmans liv och konstnärskap

Oct 29th, 2011 | By | Category: 2011-10 okt, Recension

Omslag till DjävulspaktenAv Carina Burman
Bonniers 2011
ISBN 9789100125431, 502 sid, inb

Vem har inte fascinerats av den gamle Gösta Ekman. I svartvita långa eller korta filmsekvenser. Som skådespelare. Eller sångare.

Han dog 1938 och då var inte ens jag född. Men för mig var han alltid skådespelaren. På heltid. Det är väl bara Per Oscarsson som även han betedde sig på samma sätt oavsett det var på scen eller i en intervju.

Carina BurmanCarina Burman har gjort en heltäckande bok om Gösta Ekman. Här finns allt av vikt på de 500 sidorna. Från början till slut. Ett uppslagsverk om Gösta Ekman den äldre. Carina Burman skriver lätt och flytande. Som den romanförfattare hon är. Historikerns sätt att skriva tämjer hon.

Men får jag veta så värst mycket nytt om Gösta? När jag lägger ifrån mig boken känner jag mig väl uppdaterad om Göstas liv, defekter, filmer och teaterpjäser med mera. Men vem var han? Den uppburne aktören med en utstrålning som förhäxade de flesta. Den bisexuelle, androgyne kokainisten som bars upp av kvinnorna på olika sätt. Likaså älskad av de flesta män.

Kommen från enkla förhållanden regisserade han sin egen begravning. Blott 47 år är det en begravningsprocession värd en konung. Och ett helt folk sörjer honom. Som när Jussi Björling dog.

Teaterkungen är död. Länge leve Gösta Ekman i sina filmer, radioinspelningar och grammofonskivor.

LENNART HÖGMAN

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22