DJÄVULSKLIPPAN

Oct 16th, 2011 | By | Category: 2011-10 okt, Recension

Omslag till Djävulsklippan

Av Stephen Booth
The Devil’s Edge 2011
Översättning Carla Wiberg
Minotaur 2011
ISBN 978-91-85419-65-4, inb, 352 sid

Jag har varit i stora delar av England, Wales och Skottland, men faktiskt aldrig i Peak District. Det är där som Stephen Booths poliser jobbar, nu i elfte boken. Under läsningen av denna blev jag väldigt sugen på att åka dit för att se de pittoreska byarna, höga klipporna och ödsliga hedarna.

Kanske kan man också hitta den lilla by som är berättelsens fokus. Byn lockar turister att komma och titta, men väl där finns inte ens en pub. Husen, och tomterna med nybyggda hus, är numera bebodda av de mer välbeställda, och de håller sig för sig själva. Stadsbor som flyttat till landet.

Stephen BoothFörfattarens huvudperson Ben Cooper, numera befordrad till kriminalinspektör, har en gedigen lantlig bakgrund. Hans bror driver fortfarande gården.

Det har förekommit en rad våldsamma inbrott i trakten, och naturligtvis tror man att det är ytterligare ett i raden som gått för långt med en död kvinna och en svårt skadad man när den idylliska byn drabbas.
Ben Cooper är inte riktigt lika övertygad.

Detta är en skildring av mötet mellan traditionsrik miljö och nyrikedom som ställer mycket på ända. Relationerna mellan byns invånare, och relationerna bland poliserna, är kanske mer spännande än bara brottets fråga vem som gjorde det.

Jag har inte läst alla böckerna men ett hyfsat antal och tycker att Stephen Booth blir bättre och bättre. Att vi är fler som gillar honom märks på att förlaget fixar den svenska översättningen så att den kommer samma år som originalet.

LEIF-RUNE STRANDELL

Bnget Heurlin har recenserat originalet, och han gillar också författaren: http://www.dast.nu/recension/the-devil’s-edge

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22