DJÄVULENS PENTAGRAM

Jul 21st, 2014 | By | Category: 2014-07 juli, Recension

Omslag till Djävulens pentagramAv Björn B Jakobsson
Damm, 2014
ISBN 978-91-7537-022-4, inb, 352 sidor

Detta visar sig vara den sista delen av skräckromaner i Nordlandstrilogin. Jag har inte läst de två tidigare, men de hänger inte ihop på annat sätt än att det handlar om skräck och nordliga miljöer. Här är det Kiruna med omnejd, och man får lite Åsa Larsson-känsla.

En ung kvinnlig journalist, född och uppväxt i Kiruna, skickas, mot sin vilja, för att göra ett reportage om en elvaårig flicka, synska Greta, som hjälp polisen att hitta ett mordoffer, men sedan inte lyckats lika bra och fått befolkningen i hembyn mot sig när hon inte har magiska krafter som kan hjälpa sjuka och behövande.

Journalisten Petra har sin syster kvar i Kiruna, men de har inte haft mycket kontakt sedan Petra flydde föräldrahemmet.

Fler mordoffer kommer och Petra dras in. En av de lokala poliserna är hennes släkting, och han varnar henne för vad som kan hända om hon retar upp lokalbefolkningen.

Titeln, Djävulens pentagram, antyder ju att det finns satansdyrkan med i bilden. Finns den rena ondskan? Är detta en roman i gränsen till fantasy?

Nej, inte riktigt. Det är snarare en klassisk deckare där hemligheter på flera olika plan avslöjas.

Titeln och omslagbilden för tanken till kioskdeckare och/eller fantasy för ungdomar. Men det leder fel. Inte bara en deckare utan också en personskildring av en ung kvinna som måste möta sin barndoms demoner, dem hon flytt till storstaden för att undkomma.

I ett väldigt långt tack, det längsta jag sett i någon bok, tackar författaren också omslagsillustratören. Och visst är den proffsigt gjord, men stämmer inte riktigt med tonen i boken.

Skräck är det nog, men mest deckare, och ingen dålig sådan.

LEIF-RUNE STRANDELL

Björn B Jakobsson

Björn B Jakobsson. Foto Lars Trangius

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22