DJÄVULENS KRIG Förrädaren Gustav Lillbäck och Stora Nordiska Kriget 1700–1721

Jun 21st, 2011 | By | Category: 2011-6 juni, Recension

Omslag till Djävulens krigAv Kustaa H J Vilkuna
Puholaisen sota 2006
Översatt av Laura Koskela och Janina Orlov
Historiska Media 2011
ISBN 978-91-86297-27-5, 335 sid

I svensk historieskrivning kallas perioden 1700–1721 för Det stora nordiska kriget medan man i Finland sa Den stora ofreden. Om denna tid har den finländske historieprofessorn Vilkuna (född 1966) skrivit Djävulens krig och utgått från det som hände en man – Gustav Lillbäck som togs tillfånga av ryssarna när han var 15 års ålder. Han gick i deras tjänst, terroriserade den finska befolkningen i Österbotten tills han flydde och återvände till svenskarna som då styrde Finland. Men svenskarna såg inte milt på det Lillbäck gjort under sin ryska tjänst. Han dömdes till döden och avrättas.

Kustaa HJ VilkunaNär jag gick i skolan fick man sig itutat den svenska versionen av kriget, alltså propaganda. Vilkuna visar att det finns – och fanns – en annan sida av myntet. Finnarna hatade svenske kung Karl som lämnade dem i sticket genom att skicka sin armé till andra slagfält i Europa och lämna Finland öppet för ryssen. Och ryssen kom och likt segrande styrkor behandlade dess soldater de ockuperade mycket illa. Samtidigt fanns det religiösa motsättningar i Finland, i synnerhet i de östra landskapen, där lutheraner och ortodoxa låg i luven på varandra, något som ryssarna utnyttjade i sina försök att locka till sig medlöpare.

En sådan medlöpare var Gustav Lillbäck. Han föddes i Uleåborg (Oulu, ett samiskt ord som betyder smältvatten), vid krigsutbrottet och växte upp i skräck, påverkad av propaganda. Ryssarna fångade in honom och utbildade honom till armétolk under namnet Vasili Fjodor. När han sedan kom tillbaka till sina hemtrakter hade han lärt sig att plundra, tortera och mörda sina landsmän. När han greps av svenskarna i slutet av kriget och ställdes inför domstol i Stockholm försvarade sig Lillbäck med att han bara lydde order, något man känner igen även från senare krig.

Kriget var en plåga för den östra rikshalvan. Karl XII:s armé var nere på kontinenten och behövde mycket folk och en stor del rekryterades i Finland. Inte nog med det – prästerna, som hade stort inflytande på menigheten hade länge varnat för djävulen och den nära förestående yttersta domen. Enligt dem inträffade den år 1700 när ryssen gick över gränsen.

Peter den Store, Rysslands tsar, tänkte använda de norra delarna av Finland som uppmarschområde mot Sverige. Där brändes kyrkor och gårdar ner, vattentäkter förgiftades och familjer splittrades. De fattiga hade ingen möjlighet att fly västerut. En av dessa fattiga var Gustav Lillbäck.

Jag hade gärna sett fler kartor än den över Österbotten i boken. Savolax finns visserligen på karta i böcker om andra världskriget men i den för övrigt mycket informativa och läsvärda Djävulens krig berättas om platser som det varit intressant att få veta var de ligger.

PER MAGNUSSON

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22