DJÄVULENS FJÄDER

Mar 7th, 2010 | By | Category: 2006-3, Recension

Av Minette Walters
The Devil’s Feather 2005
Översatt av Ann-Sofi Gyllenhak
Albert Bonniers 2006

Krigsreportern Connie Burns är i Sierra Leone där brutala mord hotar den bräckliga freden efter vapenvilan. Troligtvis är det missnöjda rebeller som ligger bakom och myndigheterna får ta hand om barnsoldater som gripits och misshandlats och Connie är tvärsäker på att barnen inte kommer att få en rättvis rättegång. En prostituerad mördas också och Connie Burns tycker sig känna igen en SAS-man som skyldig, en psykopat med sadistiska fantasier som hon tidigare träffat på i Kinshasa. Ett par år senare upptäcker hon honom i Irak där han återigen bytt namn. Där kidnappas hon, utsätts för övergrepp men släpps efter några dagar och återvänder till England. Det visar sig att kidnapparen lokaliserat henne.

Minette Walters har skrivit en roman som till syvende och sidst handlar om skam och obeskrivlig rädsla Connies rädsla, eftersom hon vet att kidnapparen hela tiden har henne i hålsiktet, skräcken för vad han ska göra. Han hade kunnat döda henne i Bagdad men gjorde det inte. Vad har han i sinnet? Man berörs av den skildringen.

Det är också den typen av beskrivningar som är Walters styrka, inte när hon ska skriva om en undersökande journalists vedermödor. Här blir hennes förkärlek för redovisning av polisrapporter, meddelanden och protokoll närmast besvärande. Men här och var finns spänningen och slutet … ja, vad ska man säga annat än att det är, om inte innovativt, så åtminstone ytterst väl påhittat.

BARBRO LINDBORG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22