DJÄVULEN I SPEGELN

Apr 1st, 2008 | By | Category: 2008-2, Recension

Av Lesley Horton
Devils in the Mirror 2005
Översatt av Dorothee Sporrong
Minotaur 2008

Det mångkulturella Bradford är arenan för Lesley Hortons romaner om kriminalkommissarien John Handford och hans kollegor. I den senaste boken kretsar handlingen omkring en skola, där Handfords fru arbetar och där en sextonårig flicka som hittas mördad varit elev.

Fördomar, misstro och hemligheter skiljer polismän, lärare, elever och andra berörda åt i en alltmer explosiv atmosfär. Det är skickligt och mycket spännande. Framför allt har Lesley Horton en imponerande lyhördhet för hur motsättningar trissas upp i vardagliga situationer och utnyttjas av dem som har något att vinna på manipulationer av enskilda människor och folkmassor. Här går det att ana en blivande mästare.

Någon gång kan bilden av muslimska män hamna farligt nära stereotypa bilder av religiös fanatism och patriarkal maktutövning, men nyanserna är trots allt fler än förenklingarna. Och det våld som pulserar i botten av romanen begränsas inte av enkla kategoriseringar. Det livnärs av rädsla, fattigdom och en strävan efter något bättre som ibland tillåts kosta vad som helst.

PÄR ALEXANDERSSON

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22