DJÄVULEN I DE VITA STADEN

Mar 14th, 2010 | By | Category: 2004-4, Recension

Av Erik Larson
Devil in the White City 2003
Översatt av Thomas Preis
Forum 2004

Detta är berättelsen om arkitekten Daniel H. Burnham. Han är besatt av att skapa en världsutställning i Chicago som skall överträffa den som fransmännen åstadkom i Paris 1889. Men vad kan klå monsieur Eiffels skapelse? Burnhamns dröm skall stå klar 1893, men byråkrati, vädrets makter och en hel del annat verkar vilja sätta käppar i hjulen.

Samtidigt – inte alls långt från platsen där utställningen växer fram – finns en annan man med andra och mer sinistra drifter. Han heter H.H. Holmes, en skojare och sol- och vårare som finner stor lust i att mörda. Han var kanske inte USA:s första seriemördare men åtminstone den som först fick sitt genombrott i media när han väl avslöjades och hans grymheter uppenbarades.

Larson fick en Edgartrofé i kategorin Best Fact Crime för denna bok och det är den, trots vissa longörer, väl värd. Författaren berättar om den laglösa fläskpackarstaden vars härskare vill se till att den går om New York i ära och ryktbarhet. Endast New York är större och än så länge betydelsefullare i nästan varje avseende. Det är en historia som dryper av ”hur ska det gå” i alla sina avsnitt och en historielektion av rang. Thomas Preis har dessutom lyckats oerhört väl med sin försvenskning.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22