DISKODANS FÖR DE HÄDANGÅNGNA

Nov 11th, 2010 | By | Category: 2010-4, Recension

Omslag till Discodans för de hädangångnaAv Colin Cotterill
Disco för the Departed 2006
Översatt av Helena Prytz
Bra Böcker 2010

Det här är en njutbar bok. Det är den tredje i en serie om doktor Siri Paiboun (en man) och sjuksköterskan Dtui (en kvinna). De löser ett fall med inslag av offergalna andar, mänsklig kärlek och politisk renlära. Doktor Siri är rättsläkare och i detta fall får han obducera under oväntade förhållanden. En mumifierad arm sticker upp ur ett cementblock. Blocket har rasat ned intill presidentens nya residens vilket har förorsakat viss pinsamhet. Vem är personen?

Colin CotterillFörfattaren Colin Cotterill är engelsman och bor i Chiang Mai i norr Thailand. Han har på ett underbart finstilt vis fångat de högtravande relationerna mellan de inblandade forna fienderna från Laos och Vietnam vilka nu samarbetar med olika projekt.

Det här är inte en blodig historia om än djupt tragiska deportationer av människor nämns, brist på mat och brist på individuell tankeverksamhet hos de soldater som tjänar Partiet. Det gräsliga ligger i verkligheten och det kan man inte göra något åt. Det är de små förströelserna man gottar sig. Vänskapens band klipps aldrig. Kärleken värnas. Trohet belönas. Det är rart i ett totalitärt land.

En jämförelse med Bo Balderson och Alexander McCall Smith känns inte fel då det gäller berättartempot och stilen. Det är baldersonroligt, det är underfundigt och intelligent med persongestaltningen. Och en smula McCall Smith-sömnigt som efter en god kopp te.

Översättaren Helena Prytz ska ha en eloge för språket som är fint nyanserat.

HELENA SIGANDER

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22