DIRTY SALLY

Mar 12th, 2010 | By | Category: 2005-1, Recension

Av Michael Simon
Dirty Sally 2004
Översatt av Göran Grip
Forum 2004

En deckardebut av en författare som tidigare varit skådespelare, taxichaufför med mera, men också pjäsförfattare. Eftersom har på 1980-talet var övervakare i Austin, Texas, har han valt den miljön för sin hårdkokta polisdeckare.

Om hans skildringar av korruption bland poliser, företagare och annat fint folk som inte drar sig för några mord då och då, utredningar hos polisen som rimligen aldrig har funnits i läroböcker (och förhoppningsvis inte särskilt ofta i verklighen heller), så hoppas man som läsare att Austin blivit mycket laglydigare sedan dess. Han tackar en rad personer för hjälp, bland annat har han intervjuat poliser. Om de poliserna skulle uppträtt som poliserna i boken borde han ha några tänder mindre efteråt.

Historien börjar lite segt, men en bit efter mitten ökar tempot och finalen blir furioso. Liksom i många andra hårdkokta skildringar från Amerikas skuggsida är det inte troligt att huvudpersonen skulle stå på benen efter de omgångarna.

En mördad prostituerads stympade kropp hittas, sedan skickas en del resterande delar till olika bemärkta personer i stadens övre skikt. Det är en lovande inledning.

Men det var länge sedan jag läst om så många mordoffer, utan att det varit fråga om en seriemördare.

Blandat med den löpande historien, noga redovisat med klockslag och plats, kommer huvudpersonens tillbakablickar och minnesbilder från barndom och arbetet med den avhållne kollegan som dött i en bilolycka. Tyvärr blir de delarna litet schematiska, det blir övertydligt.

Men för den som vill ha mycket blod i sin läsning, och vill känna sig lagom cynisk, kan pröva den här varianten.

LEIF-RUNE STRANDELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22