DIPLOMATDOTTERN

Mar 7th, 2010 | By | Category: 2006-3, Recension

Av Tina Frennstedt
Norstedts 2006

I mitten av 90-talet skrev tidningarna mycket om Karolina Johnsson. De gav henne epitetet diplomatdottern just för att hon var borgerligt uppväxt dotter till en diplomat. Anledningen till skriverierna? Jo, den 20 augusti 1994 kom hon till incheckningsdisken på Bangkoks flygplats. I sin väska hade hon sju kilo heroin och hade tur att hon slapp hamna i hängningsrummet i fängelset som går under namnet Bangkok Hilton (känt efter en annan bok och film om ett likartat öde). Karolina Johnsson släpptes fri i somras efter att ha suttit i thailändskt och svensk fängelse i tolv år.

Om hennes liv har Svenska Dagbladets nyhetschef Tina Frennstedt skrivit en registrerande bok som kunde ha blivit en snyftare men inte blev det. I likhet med andra som fastnat med knark i Thailand säger sig Karolina ha blivit lurad till brottet av en man och därmed hamnade i den slum som detta lands fångvård innebär, dömd till 50 år bakom murarna.

Det är en sakligt sett gripande och intressant bok. Det jag saknar är Karolinas själ bakom orden.

INGER STRANDBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22