DIN FRAMGÅNG – INGEN ANNAN ILLA Mellan vinstmaximering och evigt liv

May 5th, 2010 | By | Category: 2010-2, Recension

Omslag till Din framgång - ingen annan illaAv Bengt Jacobsson och Leif Brodén
Litteraturhuset 2010

I cirka tio år jobbade jag på ett förlag med så kallade managementböcker – det är litteratur om hur man ska göra för att få företag att fungera bättre. Det alltså inget främmande och obekant för mig när jag nu ställs inför denna bok av VD-n för Södra Cell Leif Brodén och etnologen Bengt Jacobsson.

Men jag tycker att denna utomordentliga bok ger mycket mer än bara rent management. Det är en bok som också berättar om hur man bör leva och vara för att lyckas med sitt eget liv.

Mot företag som strävar att få makt över något sätts företag som har makt till att förverkliga ett mål. Företag A vill göra stora vinster och kreativitetsnivån där är 30 procent av det maximala. Företag B strävar inte efter maximal vinst utan mot en mening som de anställda känner sig delaktiga i. Deras kreativitet är 80 procent.

Kommer en lågkonjunktur klarar sig givetvis B bäst. Där fanns en flexibilitet som klarade anpassningen till något nytt.

Som gammal historielektor tar jag gärna fram figurer ur det förflutna som exempel (vilket i och för sig var tacksammare förr då människor kunde lite historia). Julius Caesar och Pompejus tävlade om makten i Rom. Om Pompejus har man i en bildtext till en framställning av professor Axel W Persson, skrivit att han “var en tid den mäktigaste mannen i Rom, men han hade mera sinne för  maktens yttre sken än för dess kärna”.

Det är Caesar som segrade!

Själv kommer jag att tänka på politiker som har en vision kontra sådana som bara vill ha makt. Röstarna känner på sig detta och röstar därefter.

Flexibiliteten kan uttryckas som i en zenbuddistisk haikudikt: “Eftersom min lada har brunnit ner, kan jag nu se månen”. Den negativa händelsen för med sig nya möjligheter. “Inget ont som inte har något gott med sig” sade de gamle. Kineserna menar att “kris” och “tillfälle” är detsamma. Ur askan av det gamla stiger något nytt och bättre.

Din framgång – ingen annan illa är ett uttryck som hämtats från en dansk skål. Det är en bra formel för en positiv kreativitet som inte innehåller någon destruktivitet.

Boken om hur man når framgång utan att skada andra hör till de allra bästa management böcker jag läst – och jag har konsumerat många. Det är dessutom en förträfflig bok om hur man bör leva sitt liv för att bli lycklig!

Mina recensionsböcker brukar få ligga på mitt nattduksbord till dess jag är färdig med dem och de får ge plats åt andra. Din framgång – ingen annan illa kommer däremot att få ligga kvar på mitt nattduksbord länge, länge för att vägleda mig och få mig att handla riktigt både mot mig själv och nästan!

JEAN BOLINDER

Leif Brodén

Leif Brodén

Bengt Jacobsson

Bengt Jacobsson

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22