Dikten kan slänga sig i väggen: Dubbelspionen Eddie Chapman är beviset

Apr 20th, 2008 | By | Category: 2008-3, Artikel, Recension

Omslag till ZigzagAv Kjell E Genberg

Londonjournalisten Ben Macintyre, som arbetar åt tidningen The Times, bör inte vara okänd för DASTs läsare. Han har skrivit en biografi om Ian Fleming och James Bond med titeln For Your Eyes Only och historien om Adam Worth (1844–1902) – en tysk gentlemannabov som antas vara förebild för Sherlock Holmes nemesis professor Moriarty.

Scotland Yards detektiv Robert Anderson myntade om honom öknamnet ”brottets Napoleon”, något som Macintyre tog upp när han 1997 gav ut boken The Napoleon of Crime: The Life and Times of Adam Worth, Master Thief .

Ben MacintyreNu har Macintyre kommit med en ytterst spännade biografi om en osannolik brittisk småskurk som blev Storbritanniens kanske mest nyttige dubbelspion under andra världskriget under samma namn som boken: Agent Zigzag (Ekerlids 2008, utmärkt översatt av Per Lennart Månsson). I verkligheten hette han Eddie Chapman.

Han föddes och växte upp i Tyneside i norra England i november 1914. Det var hårda tider och Eddie bildade ett gäng som döptes till Gelignites. De sysslade mest med att spränga kassaskåp. Han åkte fast i Skottland men frigavs mot borgen och flydde till Jersey där han levde loppan med brudar tills han återigen blev gripen och satt i fängelse. Därifrån rymde han och stack till ön Jersey – ovetande om att det blivit krig och att tyskarna ockuperat kanalön. Där fängslades han igen.

Tyskarna var nog inte så imponerade av honom just då men han krävde att få träffa deras högsta höns. Hans erbjudande till ockupationsmakten var att han skulle bli spion och sabotör i England mot att han fick friheten tillbaka. Kort tid därefter fraktades han till ett franskt fängelse.

Han påstås ha ställts inför exekutionspatrullen och utsatts för en falsk avrättning, men om detta är sant eller inte är det ingen som vet med säkerhet. Chapman var en känd historieberättare som gärna kryddade sina utsagor. Han påstod att ”avrättningen” var ett led i att vilseleda brittiska regeringen, för att de skulle tro att han var död.

Han fördes till Tyskland och undervisades i sabotage, radioteknik och språk, innan han 1942 fick sitt första uppdrag. Han släpptes i fallskärm från ett tyskt flygplan över Cambridgeshire för att spränga De Havillandfabriken. Men så fort han landat kontaktade han myndigheterna och blev efter hårda förhör dubbelagenten Zigzag.

Hans äventyr i Frankrike, Tyskland, Portugal och Norge är spännande och insiktsfullt skildrade i Macintyres bok. Eddie Chapmans liv är i sig så fascinerande att man sveps med av berättelsen samtidigt som man förundras över de konstiga människor som skötte underrättelsearbetet på båda sidor.

På sätt och vis har Macintyre åstadkommit en skämtsam thriller. Man måste hela tiden påminna sig att detta (troligen) hänt samtidigt som man lever sig in i huvudpersonens rädsla, uppkäftighet, anspänning och – många skratt. Dessutom lär man sig saker som aldrig kommer fram när historien verkliga potentater skriver sina minnen.

Chapman fick lov att umgås med en hel del underliga figurer. Att han klarade av den saken är ett mirakel – en del var säkert beroende på hans lättsinne och förmåga att skaka av sig elände som en gås blir av med vatten. Han hade faktiskt lättare att klara av tyskarna än – i ett senare skede – den typiskt brittiska snobbismen.

Efter kriget försökte han få ut sina memoarer, men dessa censurerades så hårt att de inte längre blev intressanta. Det har dröjt länge innan brittiska spionorganisationen MI5 öppnade sina arkiv och det är glädjande att en så skicklig journalist som Macintyre blev den som tog sig an historien om agent Zigzag.

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22