DIAGNOS: GISSLAN

Jan 28th, 2010 | By | Category: 2010-1, Recension

Omslag till Diagnos gisslanAv Peter Gissy
Uppläsning av Jacob Nordenson (7 CD, ca 8 tim)
Earbooks 2008

Den här ljudboken hamnade lite snett så det tog tid innan den återfanns och kunde avlyssnas.

Originalutgåvan av Diagnos: Gisslan från Semic recenserades i Dast nr 5 2008 av Karl Hjelm. Gissy är en begåvad men ojämn författare. Boken som kom före denna (Diagnos: Strypt) var enligt DAST-skribenten Bo Johannesson en enda lång synopsis medan Hjelm menade att denna roman var bättre med längre kapitel och annorlunda textstruktur.

Peter GissyDet är en riktigt spännade historia, där spänningen accentueras av Nordensons utmärkta uppläsning, om ett brutalt men tydligen olönsamt bankrån i Mölndal utanför Göteborg. En väktare skottskadas, rånarna flyr och tar sig vidare genom att kapa en personbil vars förare blir gisslan.

Det blir ett stort polispådrag och vi får åter stifta bekantskap med kriminalinspektör Mia Baltzarsdotter och hennes kolleger på våldsroteln.

Akutläkaren Robert Krüger (som gett namn Åt hela Diagnos-serien) träder in i handlingen. Det visar sig att det är hans svärfar Sven som tagits som gisslan i den kapade bilen. Mord med anknytning till rånarna uppdagas och den skräck och förtvivlan som drabbar Robert, hans kvinna Jonna och svärmodern Siv beskrivs skickligt. Polisens roll blir skymd av att Robert, visserligen av känslomässigt tvång, börjar agera på egen hand. Lite lustig är episoden där Jonna desperat söker hjälp av ett medium. Robert råkar givetvis illa ut, ett annat författargrepp hade naturligtvis varit omöjligt.

I stort är det en riktigt bra svensk deckare, men jag har förstås ett par invändningar. Poliser skjuter inte hur som helst i en konfrontationssituation. Och Gissys tolkning av nyhetstelegram känns alldeles galen för en som fått lära sig att det viktiga ska komma allra först i ingressen.

KJELL E. GENBERG

Jacob Nordenson

Jacob Nordenson

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22